Sider

mandag, august 29, 2016

Specialrapportør: "Dramatisk stigning i tvangsudsættelser" på besat Vestbredden

Susiya: Børn møder de israelske soldater med palæstinsiske flag. Foto fra besøg i 2015.I en artikel i The Guardian om den rydningstruede palæstinensiske landsby Susiya skriver Leilani Farha, FN's specialrapportør for retten til bolig, at der er sket en rekordstigning i antallet af tvangsudsættelser på Vestbredden:
"Every week somewhere in the West Bank a family watches while their home is demolished by bulldozers. In 2016 there has been a dramatic rise in forced evictions across the West Bank. The Israeli authorities have already demolished 793 structures – the highest on record. 1,218 Palestinians, including 568 children, have been made homeless." (The Guardian, 29. aug., 2016, min fremhævning)

Den siddende regering har nu for andet år i streg slået sin egen rekord i tvangsudsættelser. Knap 300 boliger og bygninger blev demoleret i 2015 - det højeste antal rydninger i tre år, oplyste FN sidste år.

Susiya er et symbol på fredelig modstand

Landsbyen Khirbet Susiya er en af de rydningstruede landsbyer. De palæstinensiske indbyggere har siden juli 2015 været truet med tvangsudsættelse. Beboernes kamp for at blive boende har siden rydningsordren sidste år været genstand for international mediebevågenhed.

Den israelske regering har ikke anført noget sikkerhedhensyn bag ønsket om at rydde Susiya. Officielt hedder det, at området skal ryddes, fordi beboerne ikke har ejerbeviser og derfor ikke kan få gyldige byggetilladelser. Den begrundelse er der imidlertid grund til at betvivle.

Landsbyen - som ligger i det sydlige al-Khalil (Hebron) - har faktisk eksisteret og været beboet af lokale arabere siden det 19. århundrede. Den israelske avis Haaretz fik i juli 2015 aktindsigt i et internt dokument fra de israelske myndigheder, som fastslog, at de palæstinensiske indbyggeres osmanniske ejerbeviser, faktisk er ægte og valide.   

Kort sagt har området i mere end 130 år været ejet, dyrket, brugt og beboet af de selvsamme familier, som bor der i dag, men de israelske myndigheder vil ikke lade dem blive boende.  

Beboerne i Susiya har også i årevis præsenteret ejersbeviser og søgt om byggetilladelse, men er gentagent blevet afvist af den israelske civiladministration, en militær afdeling med myndigheden over "Område C" på Vestbredden.

Selvom Område C udgør 61 procent af Vestbredden, er området beboet af mindre end 1% palæstinensere med godkendte byggetilladelser. Mere end 94 procent af alle ansøgninger om byggetilladelser er blevet afvist i perioden 2000-2012. Imens har Israel beslaglagt 70 procent af Område C og indtil videre godkendt bosættelser på 26 procent af området. (Kilde: Human Rights Watch, Occupation Inc., Jan., 2016, se note 64)

Så tidligt som 1983 blev en israelsk bosættelse - også kaldet Susiya - opført i nærheden af landsbyen. Den israelske bosættelse er siden blevet erklæret for en del af Israel. Susiyas indbyggere blev i 1986 fordrevet fra - og forment adgang til - deres oprindelige landsby ("det gamle Susiya"), der i dag er lavet om til et udgravningssted, drevet af bosætterne.

De israelske myndigheder har siden 1967 anvendt denne rydningspraksis med henblik på at tvinge de palæstinensiske beboere ud af området. Det lader også til at være ideen med rydningen af Susiya: Det israelske byplanlægningsråd har f.eks. anbefalet indbyggerne at flytte til den nærliggende landsby Yatta.

Med hjælp af midler fra EU-lande har indbyggerne i Susiya bygget en skole, en vandpumpe og anden nødvendig infrastruktur til byen. Og sidste år kunne Susiya med hjælp fra frivillige fra hele verden rejse penge til at hyre bygningseksperter til at lave detaljerede skitseplaner for landsbyen.

Alt sammen er blevet forsøgt for at opnå byggetilladelse, men hver gang uden held.

Susiyas indbyggere har flere gange fået deres boliger og bygninger helt eller delvist revet ned af de israelske bosættere og myndigheder, men beboerne har hver gang gjort modstand ved at opføre interimistiske telte, boliger og bygninger for at blive boende på deres egen jord.

På trods af internationale fordømmelser af Israels planer om at rydde Susiya er landsbyen stadig rydningstruet.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar